Git ile yerel repo yaratma

By samed, 5 October, 2015

Bütün projelerde hem yedeklemek hem de geriye dönük olarak ne yaptığınıza bakabilmek adına git kullanmak çoğu zaman hayat kurtarır. Git, Linux çekirdeğinin geliştirilmesi sırasında svn'nin yetersiz kalması üzerine geliştirilmiş bir versiyon kontrol sistemidir. Küçük/büyük, amatör veya ticari fark etmeksizin bütün projelerinizde en azından yerel git reposu oluşturarak başlamanızı şiddetle tavsiye ederim.
 

Yerel git reposu oluşturabilmek için öncelikle makinenizde git'in kurulu durumda olması gerekiyor. Aşağıda birkaç dağıtım için kurulum komutları yer alıyor.

  • Redhat/CentOS
     
yum install git

 

  • Debian/Ubuntu
sudo aptitude install git

veya

sudo apt-get install git
  • SuSE/OpenSuSE
sudo zypper in git

Kurulum sonrasında projenizin kaynak kodlarının bulunduğu dizine girerek aşağıdaki komutu çalıştırdığınızda boş bir yerel repo yaratırsınız. Git reposunu kaynak kodlarınızdan ayrı bir yerde yaratmak istiyorsanız --work-tree ve --git-dir parametrelerini de kullanabilirsiniz.

git init

Yaratılan repoya aşağıdaki gibi dosya ekleyebilirsiniz.

git add ilk_dosyam.php

Bu ekleme işlemini yaptıktan sonra yaptığınız değişikliği açıklaması ile birlikte kayıt altına almanız, yani commit etmeniz gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra sizin yapmış olduğunuz değişiklik girdiğiniz açıklama ile birlikte git reponuza kayıt edilir.

git commit ilk_dosyam.php -m "ilk commit"

Tek bir dosya değil de çalışma ağacındaki tüm dosyaları commit'e eklemer isterseniz, aşağıdaki komutu da kullanabilirsiniz.

git commit -am "ilk commit"

Artık yerel reponuz yaratılmış durumda. Yaptığınız çalışmaları bu repoda kayıt altına alabilirsiniz ve geriye dönük hangi tarihte hangi değişikliği yaptığınızı görebilir, dilediğinizde projenin herhangi bir anına geri dönebilirsiniz.