Linux sistemlerde kullanılan kabuklardan biri olan bash'e göre yazılmış olan betiklere verilen isimdir. Bu betikleri ardı ardına çeşitli komutları çağırmak için kullanabileceğiniz gibi karmaşık ve ciddi işlemler için de kullanılırlar.
sistem
KVM'de sanal makinelerinize iki farkı yolla gerçek IP verebilirsiniz. Bunlardan birisi host makinenin (sanallaştırmanın yapıldığı makine) ilgili ağ arabirimi (network interface, örn: eth0) ve sanal makinenizin ağ kartını aynı köprü (bridge) içerisine almanız. Bu yöntemde sanal makineniz ve host makine aynı switch (ağ anahtarma elemanı) üzerine bağlıymışçasına davranır.
Bash'de Aritmetik İşlemler Bash'de aritmetik işlemler için kullanılabilecek bir kaç komut vardır. Farklı kullanım şekilleriyle ve yetenekleri vardır. Basitçe kullanımları aşağıda belirtilmiş olup daha ayrıntılı incelemer için man sayfaları incelenebilir.
- let
- Bash'in kendi iç komutudur.
- Kullanım şekli
- let <aritmetik_ifade>
- $((<aritmetik_ifade>))
Aritmatik İfade
İfadelerin işlevleri C'nin aynısıdır.
foo++ foo--
ramfs ve tmpfs kullanımı sizlere fiziksel hafızanızın bir parçasını bir disk bölümüymüş gibi kullanabilmenizi sağlar. Bu bölümlere aynen bir diske okuma/yazma yapar gibi işlemler yapabilirsiniz, tek farkı okuma ve yazma işlemleri RAM üzerinden yapıldığından ciddi hız farkları yaşatacaktır.
Özellikle ön bellekleme işlemleri (caching) gibi disk üzerinde sürekli bir okuma/yazma operasyonun olduğu ve bu işlemlerin çok
hızlı gerçekleşmesi, io beklenmemesi için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
ramfs Bölünü Bağlama
NFS (Network File System, Ağ Dosya Sistemi) ile bir makinanız üzerindeki bir dizin paylaşarak bu dizini diğer uzak veya yakın makinelerden doğrudan bir disk bölümüymüş gibi bağlanarak işlemler yapabilmenizi sağlamaktadır.
Zaman dilimi ayarlamaları doğru bir şekilde yapılmadığında MySQL'in DATE(),CURRENT_TIMESTAMP, NOW() gibi fonksiyonları düzgün bir şekilde çalışmayabilir. Zamanlama üzerinde herhangi bir hata oluşmaması için sistemin ve veri tabanının zaman ayarları doğru şekilde yapılmalıdır. İstanbul için zaman dilimi ayarı MySQL'de aşağıdaki gibidir.
Adobe Flash Player kurulumu için şuan için iki paket öneriyor. Bunlardan bir tanesi SuSE ve Redhat türevlerinde kullanılabilecek olan rpm paketi, kalanı için de tar.gz paketi, tabi kaynak kodunu vermiyor, tar.gz paketi de binary (derlenmiş/ikilik kod düzeninde).
Kurulum için Abode'un tar.gz dosyasının içerisine koyduğu kurulum açıklaması aşağıdaki şekilde.
....
Installation instructions
-------------------------
Swap (takas alanı), Unix-like sistemlerde sistem belleğinin (RAM) yetersiz kaldığı durumlarda sistemin çalışmasını sürdürebilmesi için bellek yerine kullandığı alana denir. Bazen sistemdeki swap alanı yetersiz geldiğinden veya sistem kurulumu sırasında swap alanı ayrılmadığından dolayı sisteme sonradan swap alanı eklemeye ihtiyaç duyulabilir. Bu durumlarda bir disk bölümü (partition) swap alanı olarak kullanılabileceği gibi bir dosya da bu amaçla kullanılabilir.
Linux'da zaman dilimi ayarlaması /etc/localtime dosyası üzerinden yapılır. Size uygun zaman dilimi dosyasını kopyalayarak yada buraya linkleyerek sistemin zaman dilimi ayarlaması yapılabilir. Örnek zaman dilimi dosyaları /usr/share/zoneinfo altında yer almaktadır. Burayı inceleyerek sisteminize uygun zaman dilimini seçebilirsiniz. Aşağıdaki ayarlamalar İstanbul içindir.
rm /etc/localtime
ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Istanbul /etc/localtime
Not: Bu yazıdaki uygulama Centos 6.4 64-bit üzerinde yapılmıştır.
Bu makalede anlatılanlar Centos'a (6.4 64-Bit) yönelik olarak hazırlanmıştır. Farklı dağıtımlara ufak değişikliklerle uygulanabilirler.